Vara 2011: Romania in zodia ieftinirilor

Data publicarii: 13-09-2011 | Economie



 

Din iunie pana in august, preturile fructelor si legumelor au scazut cel mai mult, reducand media scumpirilor la jumatatea ratei inregistrate in primavara. Stabilitatea leului, supraproductia agricola si ieftinirea continua a alimentelor in lunile de vara au coborat inflatia pana aproape de tinta Bancii Nationale.


Preturile de consum au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,25%. Fata de luna iulie, rata inflatiei a scazut cu 0,35%, dupa ce si in iulie fata de iunie coborase tot cu 0,35%. Fata de decembrie 2010, media scumpirilor a ajuns in august 2011 la 2,03%, astfel ca rata inflatiei oscileaza acum in apropiere de intervalul tintit de BNR, reiese din datele anuntate ieri de Institutul National de Statistica (INS).


In august, fata de luna anterioara, alimentele s-au ieftinit in medie cu 1,4%, iar preturile la marfurile nealimentare au ramas aproape neschimbate (+0,02%). La servicii s-a inregistrat o crestere de 0,83%, pe fondul scumpirii cu peste 10% a biletelor de tren. In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preturi a fost raportata la fructele proaspete, care s-au ieftinit in medie cu peste 17% fata de luna anterioara. 


Integral in Adevarul.ro.