Afla ce mari actionari detin 11 la suta din PIB

Data publicarii: 13-09-2011 | Afaceri



Primele cinci companii ca marime din Romania - Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia si Petrotel Lukoil - au realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 58,2 miliarde de lei. Sumele facturate in anul 2010 de catre cei cinci campioni ai vanzarilor inseamna 11,3% din PIB sau echivalentul functionarii timp de 41 de zile a intregii economii.


Datele de bilant raportate in fiecare an Ministerului Finantelor de catre marile companii romanesti arata cine sunt, de fapt, cei care contribuie cel mai mult la realizarea Produsului Intern Brut (PIB) al tarii. In 2010, pe primele cinci locuri in topul national al cifrelor de afaceri s-au clasat, in ordine, Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia si Petrotel Lukoil, iar suma totala facturata de acesti campioni se ridica la 58,2 miliarde de lei - echivalentul a aproximativ 13,8 miliarde de euro. Asta inseamna 11,3% din PIB-ul total al tarii, care in 2010 a fost de 513,6 miliarde de lei potrivit statisticilor oficiale.Vazute strict cronologic, aceste cifre arata ca afacerile "marilor actionari" ai tarii sunt echivalentul a 41 de zile de functionare a intregii economii romanesti.


Cei cinci campioni pot fi considerati ca mari actionari ai tarii atat prin ponderea in PIB a cifrelor de afaceri pe care le realizeaza, cat si prin contributia lor la bugetul de stat sau prin prisma numarului total de salariati. Ca mari contribuabili, cei cinci aduc cel putin un sfert din veniturile bugetului public, iar ca angajatori doar statul detine un efectiv mai numeros de salariati decat ei. 

Integral in Adevarul.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: