China vrea sa traga UE de pe marginea prapastiei

Data publicarii: 14-09-2011 | International



Rezervele valutare ale Chinei se ridica la 3.200 de miliarde de dolari si sunt cele mai mari din lume
 

Criza datoriilor de stat din UE s-a dovedit o adevarata oportunitate pentru Beijing, care, dupa ce a anuntat ca va finanta Grecia, Spania, Portugalia, a pus acum ochii si pe Italia. In urma cu trei ani, ministrul de Finante italian avertiza ca investitiile Chinei in Europa reprezinta un proces de "colonizare inversa". Acum, el cere ajutorul Beijingului.

"Daca globalizarea continua in acest ritm, «dragonul chinezesc» va ajunge sa detina blajina si politicoasa Europa. Si va face acest lucru cu acordul Europei", scria Giulio Tremonti, ministrul italian al Finantelor, in cartea "Teama si speranta", publicata la sfarsitul anului 2008. Parerile oficialului italian par a se fi schimbat intre timp. Presa internationala scrie acum ca ministrul Tremonti a cerut ajutorul Beijingului pentru a evita o noua etapa de criza financiara.

Potrivit publicatiei "Financial Times", care citeaza oficiali italieni, directorii celui mai mare fond suveran de investitii din China au mers la Roma saptamana trecuta pentru a discuta cu Tremonti despre posibilitatea unor achizitii "masive" de obligatiuni guvernamentale italiene si despre potentialele investitii ale Beijingului in companii strategice din Italia. Delegatia investitorilor chinezi a venit la doar doua saptamani dupa o vizita a mai multor oficiali italieni (printre care si Vittorio Grilli, seful trezoreriei) la Beijing. Atunci, ambele parti au declarat ca nu a fost incheiata nicio intelegere si ca negocierile vor continua in viitorul apropiat. 

 

Integral in Adevarul.ro.