Toamna aduce credite mai scumpe pentru companii

Data publicarii: 14-09-2011 | Finante-Banci



Decizia bancilor ar putea fi insa amanata de avansul redus al soldului finantarilor. Creditele noi in lei acordate sectorului corporate s-au ieftinit semnificativ pana la finalul lunii iulie 2011, analistii explicand ca tendinta a fost determinata de scaderea marjelor bancilor.

Ei avertizeaza insa ca, odata cu cresterea ratelor ROBOR pe piata interbancara, finantarile se vor scumpi. In ceea ce priveste costul impumurilor in euro, dupa o lunga perioada de stagnare, si trendul ascendent al ratelor Euribor se va reflecta, mai devreme sau mai tarziu, in dobanzi.

Costurile creditelor noi in moneda nationala acordate companiilor s-au inscris pe un trend de scadere, vizibil de cel putin doi ani. La finalul lunii iulie 2011, pentru cel putin trei tipuri de imprumuturi destinate sectorului corporate, nivelul ratelor medii a ajuns la minimul anului.

Astfel, potrivit datelor publicate de Banca Nationala, dobanda pentru descoperitul de cont a fost de 8,46%, in scadere cu 2,55 puncte procentuale fata de valoarea din iulie 2009.

 

Integral in Fin.ro.