RECORDUL DEPRECIERII LEULUI. Ce spun analistii

Data publicarii: 15-09-2011 | Finante-Banci



    

Cotatia oficiala de alaltaieri a bancii centrale a fost de 4,2822 lei/euro. Ieri, pe interbancar, un euro se dusese inspre 4,3 lei. Cursul oficial al BNR anuntat ieri este de 4,2886 lei pentru un euro, maximul acestui an.




Minimul acestui an a fost inregistrat pe data de 11 august, cand cursul a fost de 4,2855 lei/euro.


Potrivit analistilor, scaderea leului a fost cauzata de adancirea crizei din zona euro, Grecia intarziind aplicarea masurilor convenite cu Fondul Monetar International. Leul precum si celelalte monede din zona, sunt penalizate de investitori in situatii de acest fel, deoarece sunt considerate plasamente riscante.


 


In raport cu dolarul american, leul s-a apreciat astazi, pana la o cotatie oficiala de 3,1346 lei/dolar.


La o rata de 200 de euro pe luna, daca ar fi fost platita vineri, o persoana ar fi scos din buzunar 853,14 lei. Daca o plateste astazi, aceeasi rata va fi mai scumpa, exprimata in lei, ajungand la 856,44 lei.


"Avem ceva aversiune la risc ca urmare a problemelor din zona euro. Nu a fost o sedinta volatila, piata a fost mai degraba caracterizata de o relativa stabilitate. Pe termen scurt, cursul poate trece de 4,3 lei/euro pana la sfarsitul saptamanii. In cazul in care cursul se va duce peste 4,3, BNR ar putea interveni. Pentru finalul anului, noi vedem un curs de 4,2 lei/euro”, spune Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania. 

Integral in Capital.ro.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: