Angela Merkel: Ideea eurobondurilor este complet gresita

Data publicarii: 16-09-2011 | International



Cancelarul german Angela Merkel a respins joi fara menajamente ideea ca eurobondurile sunt o solutie pentru criza datoriilor din zona euro, declarand ca 'datoriile colectivizate' nu vor rezolva problema, transmite Reuters.



De asemenea, oficialul german a afirmat ca se asteapta ca creditorii internationali sa fie capabili sa recomande, pana la sfarsitul lunii, acordarea urmatoarei transe vitale pentru Grecia, respingand amenintarea unei iminente intrari in incapacitate de plata a statului elen. 


Emisiunile de obligatiuni emise joi de Spania si Franta au fost bine primite de investitori, dar in timp ce costurile de finantare pe termen scurt ale Frantei au scazut, in cazul Spaniei au crescut costurile de finantare pe termen lung, in pofida sprijinului BCE pe piata secundara. 


Vorbind la o zi dupa ce seful Comisiei Europene a sporit sperantele pietelor anuntand ca va prezenta in curand optiunile pentru obligatiuni comune, Merkel a declarat ca 'ideea eurobondurilor este complet gresita'. 


'Pentru a realiza rate comune ale dobanzilor, este nevoie de un nivel similar de competitivitate si situatii bugetare similare. Nu veti obtine asta prin datorii colectivizate', a afirmat oficialul german. 


Angela Merkel, care se confrunta cu o crestere a numarului de cetateni germani care se opun acordarii de pachete de asistenta financiara in zona euro, a avertizat ca nu exista un mod rapid si sigur de rezolvare a crizei datoriilor, ci numai printr-un proces gradat, in care fiecare tara isi pune in ordine situatia sa fiscala. 


Multi investitori cred ca emiterea de eurobonduri ar fi cea mai potrivita metoda de rezolvare a crizei datoriilor deoarece ar reasigura pietele ca cele mai puternice economii europene isi asuma raspunderea pentru cele mai slabe. 


Dar Germania, principalul contributor din zona euro, a argumentat ca emiterea de eurobonduri ar majora costurile de imprumut al statelor care nu se confrunta cu probleme si nu ar mai incuraja statele risipitoare, cum ar fi Grecia si Italia, sa-si puna in ordine finantele publice. 


Si vicecancelarul german Philipp Rosler, care este si ministru al Economiei, a reiterat, miercuri opozitia guvernului din care face parte fata de eurobonduri, dupa ce, in cursul diminetii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, afirmase ca va propune in curand modalitati de lansare a acestor titluri de valoare. 


'Spun in mod hotarat 'nu' eurobondurilor si aceasta este pozitia Guvernului Federal al Germaniei', a precizat ministrul. 


Aceasta declaratie a venit dupa ce Barroso a sustinut in fata Parlamentului European de la Strasbourg ideea eurobondurilor. Declaratia sa a fost primita cu optimism de o parte a pietelor bursiere. 


'Confirm ca vom prezenta in curand o propunere cu diferitele optiuni pe care le avem pentru introducerea eurobondurilor', a afirmat Barroso, explicand ca anumite actiuni 'vor determina modificarea tratatelor' Uniunii si ca titlurile europene nu vor fi 'un panaceu'. 


'Eurobondurile nu vor rezolva problemele cele mai urgente, nu vor scuti Grecia de indeplinirea obligatiilor asumate si nu vor permite celorlalte tari din zona euro sa renunte la implementarea reformelor', a mai adaugat seful Executivului european. 

Sursa: Agerpres.ro.