Topul celor mai importante edituri din Romania

Data publicarii: 16-09-2011 | Diverse


Cinci edituri detin 62% din piata editoriala romaneasca. Dintre acestea, patru au facut pariul cu presa scrisa, pentru a profita de retelele de distributie si de tirajele ziarelor.

Practic, din primii cinci clasati, patru edituri au lucrat in tandem cu trusturile de presa Adevarul Holding si Intact ("Jurnalul National”). Mai precis, Editura Adevarul, divizia Adevarul Holding, si editurile Litera International, Curtea Veche si Grupul Editorial Art detin 62% din piata. O singura editura din top 5 - Polirom - a evoluat independent de vreun cotidian central.

Liderul clasamentului, Editura Adevarul, a avut in 2010 o cifra de afaceri cu 5% mai mare decat in anul precent, asigurandu-si o cota de piata de 43%.

Din vanzarea celor 220 de titluri publicate anul trecut, intr-un tiraj total de 23,4 milioane de exemplare, editura a obtinut un profit net de 9,5 milioane de euro. (In 2009, editura a lansat 242 de titluri si a vandut 20,7 milioane de exemplare.) Cifrele Editurii Adevarul au fost obtinute in conditiile unor campanii agresive de promovare (mai ales pe TV), a distributiei pe reteaua ziarelor holdingului si in propriile librarii, dar si prin mijloace de vanzare neconventionale (caravane mobile si vanzare online).

Integral in Forbes.ro.