Lazea, BNR: Bancile si romanii au uitat deja lectiile crizei

Data publicarii: 16-09-2011 | Finante-Banci



 

Bancile din Romania si clientii acestora au uitat deja lectiile crizei si au inceput in ultimele luni sa acorde credite tot in euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei.

"Se pare ca lectiile crizei au fost foarte usor uitate atat de catre banci, cat si de catre persoanele care cer credite", a spus Lazea.

Economistul-sef al BNR a aratat ca in ultimele luni s-a observat o discrepanta din ce in ce mai accentuata intre trendul imprumuturilor in euro, care este crescator, si cel al creditelor acordate in lei, care urmeaza o tendinta usor descrescatoare.

"Aceasta tendinta, care favorizeaza creditele in euro, demonstreaza ca exista o memorie foarte scurta, atat din partea bancilor, cat si a clientilor", a afirmat oficialul BNR.

In momentul de fata, dobanzile practicate de bancile comerciale la creditele in euro sunt mai mici cu pana la cinci puncte procentuale fata de cele la lei. Iar asta din cauza diferentei dintre dobanzile de politica monetara stabilite pentru cele doua valute - 6,25% pentru lei, fixata de BNR, 1,5% pentru euro, stabilita de BCE. 

 

Integral in Adevarul.ro.