Ce ar urma dupa falimentul Greciei - 6 scenarii posibile

Data publicarii: Astazi, 19-09-2011 | International



Intrarea in incapacitatea de plata - faliment, cum o numesc unii - nu e o noutate in istorie. Profesorii Carmen Reinhart de la Universitatea din Marryland si Kenneth Rogoff de la Oxfort au inventariat falimentele nationale in ultimele doua secole, iar lista este destul de lunga.

Sase scenarii posibile

Prima este varianta oficiala. Grecia se va redresa, in baza imprumutului de 109 miliarde euro obtinut la 21 iulie 2011, necesar nu numai pentru linistea Greciei, dar si a partenerilor francezi si germani, pregatiti de alegeri, in 2012 si 2013. Ratele uriaselor datorii pot impinge Grecia la un faliment mai rasunator decat spectrul celui de astazi, scrie Ziare.com

A doua varianta: "falimentul controlat". Grecia sa-si restructureze datoriile cu minimum 50%, intrand in incapacitate de plata cu restul. Lovitura este greu de suportat, iar scenariul este mai curand iluzoriu, decat realist. Cine ar fi dispus sa preia, pe timp de criza, ceva din datoria greaca? Sa fim seriosi!

A treia varianta, cea mai sigura, poate veni de la sine: falimentul necontrolat. In momentul cand toate ajutoarele s-au epuizat, iar Merkel si Sarkozy nu au nimic a-si mai spune, falimentul apare automat, ca tigrii scapati din cusca. Grecia va suporta consecintele, iar Europa s-ar arata lumii ca un zmeu urias, cu picioare de lut.

Integral in Ziare.com