Economia nu va mai creste ca inaintea crizei

Data publicarii: 19-09-2011 | Economie



Bancherii nu sunt convinsi ca avansul PIB va depasi 3% in 2012, chiar daca Guvernul si FMI continua sa mizeze pe o crestere de 3,5%. Cererea interna si exporturile dau semne de incetinire, fapt care-i determina pe bancheri sa reduca prognozele de crestere a PIB pe urmatorii ani.

La sfarsitul saptamanii trecute, doua institutii financiare, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank, si-au anuntat rezervele fata de prognoza oficiala de crestere a economiei in 2012. Daca Guvernul preconizeaza un avans al PIB de 3,5% pentru anul viitor, ING si-a revizuit drastic prognoza, reducand-o de la 3,5% la 2,2%. Si expertii de la Unicredit sunt ceva mai pesimisti, estimand o "revenire lenta" in urmatorii ani.

"Romania strange cureaua"

Economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, a prezentat vineri, in deschiderea unei conferinte organizate de asociatia oamenilor de afaceri italieni - Confindustria, ce efecte a avut criza asupra economiei romanesti si care sunt perspectivele pentru viitorul apropiat. "Romania strange cureaua, volumul activitatilor economice s-a redus, iar cresterea rapida din 2008 nu va mai fi posibila curand", a aratat Dan Bucsa. El a observat ca exporturile au crescut datorita unei cereri mai mari inregistrate in tarile UE, dar si in tarile emergente, iar competitivitatea produselor romanesti a avansat.

Integral in Adevarul