Moneda unui stat de langa Romania se apropie de colaps

Data publicarii: 20-09-2011 | International

Instabilitatea economiei mondiale ii mana pe vecinii nostri ucraineni la casele de schimb valutar. Ucrainenii cumpara masiv valuta, incercand sa scape cat mai rapid de grivne, de frica sa nu se devalorizeze. Insa daca vor continua sa cumpere valuta in ritmul actual, nu vor face decat sa devalorizeze grivna, moneda locala, cu 50%, avertizeaza economistii, scrie Capital.ro

Numai in luna august, populatia din tara vecina a cumparat 2,21 miliarde de dolari de la casele de schimb valutar si de la banci. Daca din acesta suma scadem valuta vanduta de populatie, rezulta un net de 824,2 milioane de dolari care au ajuns in buzunarele ucrainenilor, transmite publicatia ucraineana "Economiceskie Novosti".

Urmeaza o devalorizare puternica

Ce va urma? Oleg Soskin spune ca, pe termen mediu si lung, aceasta tendinta va avea efecte foarte negative pentru economie. "Grivna se va ieftini si nu vom putea evita o devalorizare in lunile octombrie-noiembrie. Cumpararea valutei s-ar putea sa nu-i poata salva pe ucraineni. S-ar putea repeta scenariul din Belarus, unde a fost interzis schimbul valutar pentru o perioada sau va fi introdus un curs fix", explica acesta.

Integral in Capital.ro