Romania, salt de 37 de pozitii intr-un top privind libertatea economica

Data publicarii: 21-09-2011 | Economie

Romania a urcat puternic, cu 37 pozitii, pe locul 48, intr-un clasament privind libertatea economica inclus in raportul Economic Freedom of the World 2011 realizat de institutul canadian Fraser.

Climatul economic din Romania a obtinut 7,08 puncte puncte, dintr-un total posibil de zece in editia 2011 a topului, fata de 6,58 puncte in editia de anul trecut.

Avansul puternic in clasament al Romaniei si al altor tari, precum Bulgaria, s-a datorat si declinului libertatii economice in alte state, care au sporit interventia guvernamentala in incercarea de combatere a crizei, scrie Gandul

Clasamentul este condus in ordine, ca si anul trecut, de Hong Kong, Singapore si Noua Zeelanda.

Intre statele din Europa Centrala si de Est, cel mai bine s-a clasat inaintea Romaniei Slovacia (13), Estonia (15), Ungaria (15), Bulgaria (28) si Cehia.

In urma Romaniei se afla state precum Polonia (53), Slovenia (74) si Croatia (89).

Studiul analizeaza masura in care reglementarile si institutiile statelor sustin libertatea economica, folosind 42 de indicatori, grupati in cinci categorii generale, respectiv dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ si drepturile de proprietate, accesul la finantare, libertatea comertului international si gradul de reglementare.

Integral in Gandul.info