Noile norme de creditare:Credite dupa moneda salariului

Data publicarii: 21-09-2011 | Finante-Banci

Credite de nevoi personale pe perioade mai lungi si tratament preferential pentru romanii cu salarii mari. Asta vor bancherii sa le ofere clientilor, insa mai intai de toate trebuie sa il convinga si pe guvernatorul Bancii Nationale. Pe de alta parte Banca Centrala vrea sa puna capat creditarii in valuta.

Miercuri la prima ora oficialii BNR vor avea pe masa propunerile bancherilor referitoare la noile norme de creditare. Reprezentantii bancilor incearca sa il convinga pe Mugur Isarescu sa fie mai bland cu romanii care vor sa se imprumute in valuta. De exemplu, BNR sa nu limiteze durata creditelor de consum.

"Ar fi propuneri sa avem un termen mai lung de creditare. In loc de 5 ani sa mearga la 7 sau la 10 ani", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Bancherii mai doresc sa poata da credite in valuta fara noile restrictii persoanelor care isi primesc salariile in euro sau incaseaza chirii, de exemplu, in euro.

De asemenea, bancherii ar vrea sa nu fie obligati sa aplice reguli de creditare mai dure in cazul romanilor platiti in lei, care au salarii mari si rate mici.

Restrictionarea creditarii in valuta este o decizie controversata, in conditiile in care imprumuturile in euro sunt mai ieftine.

"Creditul ipotecar in euro are un risc mai mic pentru ca mai devreme sau mai tarziu Romania va trece la Euro, iar creditul se va schimba in moneda nationala", spune purtatorul de cuvant al BNR, Mugur Stet.

BNR vrea sa schimbe regulile creditarii pana la sfarsitul lui octombrie. In varianta propusa de BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

In ceea ce priveste creditele imobiliare, BNR propune ca "valoarea unui credit sa nu depaseasca 85% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ in cazul creditelor acordate in lei, 70% in cazul creditelor denominate in euro sau indexate la cursul euro si 60% in cazul creditelor denominate in alte valute sau indexate la cursul unor alte valute".

Sursa: Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: