Marele plan: 3.000 de miliarde de euro pentru salvarea UE

Data publicarii: 27-09-2011 | International

Cele mai puternice 20 de tari din lume au elaborat o noua strategie pentru a preveni extinderea crizei datoriilor de stat din Europa.

Reuniti la Washington pentru intalnirea anuala dintre Fondul Monetar International si Banca Mondiala, reprezentantii celor mai puternice 20 de state din lume (tarile G20), in parteneriat cu mai multe institutii internationale (printre care FMI si Banca Centrala Europeana), au reusit sa gaseasca o strategie comuna pentru evitarea escaladarii crizei datoriilor de stat din zona euro. Noul plan va presupune infiintarea unui fond cu o valoare de 2.000-3.000 de miliarde de euro pentru ridicarea unui "zid" de protectie in jurul statelor supraindatorate, considerate cele mai periculoase din UE, potrivit unor surse care au participat la discutii, citate de EU Observer. 

O parte insemnata din fonduri va fi folosita pentru consolidarea sistemului bancar, spun sursele. Una dintre variantele vehiculate de presa internationala este suplimentarea fondului de urgenta al UE (Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara - EFSF), de la 440 de miliarde de euro - actuala sa capacitate - la 2.000 de miliarde de euro.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: