Nici aurul nu mai rezista crizei

Data publicarii: 28-09-2011 | Finante-Banci

Considerat in mod traditional un refugiu pentru investitori, metalul pretios s-a ieftinit cu peste 20% de la inceputul lunii.

Aurul este considerat una dintre cele mai profitabile investitii ale ultimului deceniu. Daca la inceputul lui 2001 uncia de aur se tranzactiona cu 250 de dolari, in 2011 pretul acesteia a ajuns la peste 1.920 de dolari, dupa o crestere de aproximativ 30% inregistrata doar in 2010. Pretul metalului pretios a fost "umflat" si de turbulentele din piete. 

De fiecare data cand exista tensiuni sau anxietate in randul investitorilor, cotatiile aurului reflecta acest lucru. In mod traditional, metalul pretios este folosit ca instrument de protectie impotriva inflatiei. Tocmai de aceea, prabusirea inregistrata luni de aur a luat cativa investitori si analisti prin surprindere. Desi criza datoriilor de stat din Europa este departe de a fi solutionata, pretul metalului pretios a scazut cu peste 20% fata de recordul absolut inregistrat in urma cu doar trei saptamani. "Fuga" investitorilor catre lichiditate ar putea fi raspunsul acestui fenomen, spun analistii. Pietele sunt poate mai volatile ca niciodata, iar speculatiile legate de revenirea economica mondiala isi pun in fiecare zi amprenta asupra activitatii burselor. Daca privim insa in urma, observam ca exista sanse ridicate ca pretul aurului sa-si revina, iar asta intr-o perioada scurta. 

Integral in Adevarul