Bogdan Olteanu, BNR: Vrem sa evitam supraindatorarea populatiei

Data publicarii: 28-09-2011 | Finante-Banci

Intr-un interviu acordat revistei Capital, Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR, vorbeste despre ceea ce urmareste banca centrala prin noul regulament privind creditarea, despre influentele crizei din Grecia asupra Romaniei si despre cum e pregatita BNR sa intervina.

Capital: Ce a gandit BNR cand a elaborat regulamentul privind creditarea, interpretat de unii actori din piata prea strict si inoportun?

Bogdan Olteanu: Am pornit de la doua elemente: unul dintre ele este cel de conjunctura si unul este cel de ratiune. Cel de conjunctura tine de faptul ca la nivel european se merge in aceasta directie. Unele tari extrem de deschise economic si destul de prospere, cum este Austria, de exemplu, au interzis in intregime creditul in alta moneda decat cea nationala, tocmai pentru a evita riscul pe care il presupune o asemenea creditare, riscul valutar. Deci, suntem intr-un trend in care probabil, curand, va aparea si o reglementare la nivel european, dar in care deocamdata apar reglementari nationale. Dincolo de aceasta chestiune de conjunctura, apare chestiunea fondului. Functia sociala a creditului nu este de acordare a unui  imprumut, ci de acordare a unui imprumut care este folosit de catre beneficiar, si apoi rambursat. Banca Nationala trebuie sa se asigure ca o parte cat mai mare dintre cei care doresc sa ia un credit il pot rambursa. O sa vedeti in regulament ca bancile ii anunta pe consumatori care sunt scenariile de risc: cat ar putea sa creasca ratele in conditiile in care s-ar materializa intr-un anume cuantum riscul valutar sau riscul de dobanda sau cat ar creste gradul de indatorare daca s-ar materializa un risc referitor la veniturile persoanei.

Cititi interviul integral in Capital.ro