Razboi civil in Estul Salbatic: Romii bulgari sunt in alerta maxima

Data publicarii: Astazi, 29-09-2011 | International

Populatia roma din intreaga tara se asteapta la noi atacuri si s-ar fi inarmat cu lopeti, topoare, bate si chiar arme. O forma moderna de razboi civil se desfasoara in unele tari est-europene, impotriva romilor, iar autoritatile stau deoparte si privesc in "Estul Salbatic", comenteaza Der Spiegel.

Romii bulgari sunt in alerta maxima in intreaga tara, dupa protestele marcate de violente din ultimele zile si dupa ce noi incidente sau zvonuri ii fac sa se teama ca represiunile vor continua, relateaza Sofia News Agency, citata de NewsIn.

Peste 300 de persoane s-au adunat in Stolipinovo, in Plovdiv, cel mai mare cartier din Bulgaria locuit de romi, dupa ce un localnic, de origine roma, a murit in primele ore ale zilei de miercuri. Politia spune ca barbatul a murit intr-un accident de masina, dar romii suspecteaza ca nu acesta e adevarul, relateaza Radio Darik.

Circa 100 de romi s-au adunat si la Ruse, potrivit agentiei BGNES. Dupa ce cateva dintre locuintele lor ar fi fost atacate marti seara, ei au decis sa infiinteze "echipe de urgenta".

Un zvon ca niste copii romi au fost batuti in orasul Sliven, din sud-estul tarii, i-a facut pe localnicii romi sa se adune in curtea unei scoli, miercuri.

Marti seara, romii au iesit pe strazile din Dimitrovgrad, tot in sud-est, unde oamenii pareau inspaimantati de un zvon ca vor fi atacati de grupuri de extrema-dreapta.


Moartea recenta a unui tanar bulgar, Anghel Petrov, care ar fi fost calcat cu masina in mod deliberat de un microbuz condus de o ruda a unui celebru lider al romilor, Kiril Raskov, zis "tarul Kiro", a dus la proteste masive din partea populatiei bulgare in satul Katunita, din sudul tarii. Protestele au culminat sambata noaptea cu incendierea proprietatilor lui Raskov de catre suporterii extremisti de fotbal din Plovdiv. Miercuri, autoritatile au anuntat ca Raskov a fost retinut.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: