Cap sau pajura: cum aterizeaza leul?

Data publicarii: 29-09-2011 | Finante-Banci

Monedele est-europene sunt vulnerabile pe termen scurt, insa ar putea deveni adevarate locuri de refugiu pe termen mediu si lung.

 Leul a ajuns ieri la cel mai slab nivel de dupa 1 iulie 2010, 4,32 de unitati pentru un euro, ca urmare a temerilor ca un eventual faliment al Greciei va declansa o noua criza in Europa. In urma cu 15 luni, leul atingea cel mai slab nivel din istorie, 4,35 de unitati pentru un euro, din cauza problemelor interne care au culminat cu decizia Curtii Constitutio-nale de a respinge taierea pensiilor cu 15%.

Motivul principal al deprecierii este mutarea capitalurilor speculative catre monede considerate mai sigure, iar problemele Europei readuc in aceasta postura dolarul american. In ultimele saptamani, moneda americana a recastigat mai mult de 5% in fata euro.

Totusi, desi reactia imediata a pietelor a fost de a renunta cu precadere la lei, forinti sau zloti, analistii de pe pietele valutare sugereaza ca, pe termen mediu si lung, tendinta s-ar putea inversa. Cei mai optimisti sunt economistii de la RBS, care spun chiar ca leul este intr-o pozitie chiar mai buna decat celelalte monede.

Fundamental, monedele din Est ofera mai multe certitudini decat ale economiilor dezvoltate, pentru ca bancile nu au imprumutat Grecia, dobanzile de politica monetara sunt substantiale, iar bancile centrale sunt dispuse sa accepte eventuala apreciere a monedei.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: