Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara a trecut in subordinea MDRT

Data publicarii: 29-09-2011 | Diverse

Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanta de Urgenta prin care Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) trece din subordinea Ministerului de Interne in cea a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

"Prin preluarea ANCPI in subordinea MDRT se va realiza unificarea practicilor, interoperabilitatea datelor, partajarea si standardizarea lor, astfel incat sa poata fi indeplinite atat atributiile si responsabilitatile MDRT in domeniul dezvoltarii regionale, cat si cele ale autoritatilor locale legate de buna administrare a terenurilor. Activitatile MDRT si ANCPI sunt interdependente in ceea ce priveste rezolvarea aspectelor legate de dezvoltarea teritoriala", spun reprezentantii MDRT.

Decizia a necesitat un aviz prealabil din partea CSAT, deoarece orice hotarare legata de institutiile din sistemul de aparare si ordine publica necesita acordul Consiliului.

”Activitatea agentiei interfereaza cu activitatile desfasurate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ce are in coordonare programe de realizare a planurilor de urbanism, de ridicare de date topocadastrale, de realizarea bancilor de date urbane”, a declarat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Prin aceasta modificare, Udrea isi propune sa rezolve problemele legate intabularea terenurilor agricole sau forestiere, de buna administrare a terenurilor, de proprietatea asupra terenurilor, privata sau publica.

”Este un exemplu reprezentativ pentru nevoia solutionarii problemei cadastrului in Romania faptul ca suma proprietatilor din titlurile de proprietate, asa cum au fost ele emise, este cu 40% mai mult decat suprafata tarii”, a spus ministrul.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului intentioneaza realizarea unui cadastru general, pentru care se cauta in prezent surse de finantare, care sa sustina politici integrate in domeniul administrarii terenului. Prin aceasta masura, PUZ-urile si PUG-urile se vor realiza pe harta cadastrala a ANCPI, iar toate informatiile legate de aceste planuri vor fi integrate la nivel national, intr-o baza de date.

In prezent, lipsa cadastrului general impiedica buna administare a terenurilor, avand implicatii in cresterea economica, protejarea mediului si realizarea programelor de dezvoltare pe termen mediu si lung.

Conform estimarilor Elenei Udrea, realizarea cadastrului general ar necesita suma de 500 milioane euro, fiind in calcul mai multe variante de obtinere a acesteia. Desi a primit acordul expertilor Comisiei Europene, utilizarea fondurilor de coeziune pentru acest proiect nu va putea fi facuta decat din anul 2014. O a doua posibilitate este folosirea unor fonduri private, intr-un sistem de parteneriat public-privat. 

NewsIn