BERD finanteaza modernizarea infrastructurii urbane in Medias

Data publicarii: 29-09-2011 | Finante-Banci


Imprumut de 33 milioane RON pentru reabilitarea strazilor si a retelei de apa 

Banca Europeana pentru Reconstructie si  Dezvoltare (BERD) ofera o noua finantare pentru sustinerea reformei in sectorul  de transport urban, ce vizeaza imbunatatirea standardelor si calitatii vietii in orasele romanesti. Banca sustine modernizarea  infrastructurii municipale din Medias, oras  transilvanean situat in partea centrala a Romaniei, cu un imprumut de 33 milioane lei, echivalentul a 7.85 milioane euro. 

Creditul in valoare de 33 milioane de RON va raspunde nevoilor urgente de infrastructura ale Mediasului, al doilea cel mai mare oras industrial din Judetul Sibiu, ce se face remarcat prin companii din domeniul industrial si al resurselor naturale.   

Acordat in moneda locala, prin intermediul Programului BERD de Management si Reabilitare a Strazilor, imprumutul va ajuta municipalitatea Mediasului sa atenueze riscul de schimb valutar. Acest imprumut va finanta investitii intr-un program cuprinzator de reabilitare a strazilor, precum si investitii in reteaua de apa si apa uzata..   

Ca parte a proiectului, vor fi modernizate 47 segmente de drum, cu o lungime totala de peste 12,5 km, in centrul orasului Medias, precum si 5,7 km de sosea, parte a satului vecin Ighisul Nou. Complementar, vor fi reabilitate retelele de apa, apa uzata si de colectare a apelor pluviale, pe aceste segmente de drum.  

 "Acest important proiect va aduce imbunatatiri considerabile calitatii vietii locuitorilor orasului Medias. Imbunatatirea  calitatii drumurilor va reduce  timpul de calatorie si va facilita accesul la mediul de afaceri local si la zonele turistice, in timp ce retelele moderne de apa vor aduce beneficii importante populatiei”, a declarat Jean-Patrick Marquet, Directorul Diviziei BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu.    

"Semnarea acestui contract cu BERD reprezinta un pas esential pentru municipalitate si pentru cetateni, deoarece Banca va oferi in felul acesta sustinerea necesara modernizarii infrastructurii Mediasului, fapt ce va aduce beneficii importante locuitorilor orasului. 

Acest imprumut este de o importanta vitala pentru municipalitate, deoarece ofera posibilitatea implementarii unui proiect nou, beneficiind de consiliere si sustinere din partea unei institutii financiare de prestigiu”, a declarat Teodor Neamtu, Primarul Orasului Medias. 

Imprumutul BERD este sustinut printr-un grant de 265.000 euro pentru facilitarea unui audit tehnic, sprijin in achizitii publice si  implementarea proiectului. Asistenta tehnica este oferita de catre Banca si guvernul portughez. 

In 2010, BERD a oferit imprumuturi similare  municipiilor Sibiu si Sfantu Gheorghe. Programul BERD de Management si Reabilitare a Strazilor prevede contracte bazate pe performanta, care vor imbunatati calitatea managementului si intretinerea strazilor. 

De la inceputul operatiunilor sale in Romania, BERD a angajat finantari de peste 5 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei, si a mobilizat investitii totale de peste 8.4 miliarde euro.