2012, mai rau ca 2011? Primul semn: Franarea creditarii in valuta

Data publicarii: 29-09-2011 | Diverse


"Daca sectorul bancar isi mai inchide putin portile, iar creditarea capata restrictii noi, sansele noastre de a atinge o crestere de 3% la anul sunt tot mai amenintate. (...) La o crestere de sub 3%, anul viitor vom avea din nou un buget de austeritate. Acest tip de politici, coroborat si cu altele, imi da tot mai mult sentimentul ca anul viitor va fi un an al austeritatii", a declarat fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, pentru Bloombiz.ro.

Intr-o perioada in care nivelul creditarii este oarecum scazut, BNR cauta si mai multa precautii si pune o oarecare frana creditarii.

In opinia analistului financiar, Bogdan Baltazar, ideea de a mentine piciorul pe frana nu este rea avand in vedere situatia economica actuala. Potrivit analistului, prin aceasta masura de prudenta, BNR arata ca se teme de o revenire a crizei.

"Bancile trebuie sa se descurce, sa gaseasca instrumente derivate. Sistemul bancar are instrumentarul necesar, trebuie sa aleaga in functie de situatia bilantului si de imprejurarile in care se afla cu lichiditatea", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.

Fostul ministrul al Economiei, Varujan Vosganian, spune ca BNR-ul procedeaza corect, insa nu intotdeauna in avantajul economiei.

Integral in Bloombiz.ro.