(Pe)trecerea de la Radio Scoala la Radio Delta RFI si RFI Romania

Data publicarii: 30-09-2011 | Media

Miercuri, 28 septembrie peste 100 de invitati au sarbatorit 20 de ani de la lansarea postului RFI Romania. Toti cei prezenti la eveniment au lucrat la RFI in acesti ani. Mihai Gainusa, Razvan Popescu, Leonard Miron, Laura Chiriac, Carmen Constantin, Claudiu Pandaru, Petrisor Obae au impartit sampania aniversara cu Luca Niculescu, Lea Berzuc, Mihaela Dedeoglu, Cosmin Ruscior, Andreea Orosz si intreaga echipa actuala a radioului.

Cornel Ion, directorul RFI Romania si unul dintre primii cursanti ai Radioului Scoala Delta, a vorbit emotionat despre ce a insemnat pentru el transformarea prin care a trecut institutia. "Nu m-am gandit vreodata ca o sa ajung aici atunci cand am intrat in echipa care a lansat acest radio acum 20 de ani. La acea vreme era un laborator pentru studenti, un radio scoala, unde invatam ce inseamna radio. Iata totusi ca, dupa 20 de ani, RFI Romania este o marca pe piata media din Romania, sinonima jurnalismului profesionist, informatiei clare, corecte”, spune Cornel Ion.

Evenimentul aniversar a fost sustinut de Mira Telecom.

Anul acesta, RFI Romania marcheaza 20 de ani de activitate. In cifre, RFI inseamna 12 jurnalisti la Bucuresti si doi la Paris, 15 emisiuni de actualitati si 9 talk-showuri in fiecare saptamana, 13 buletine de stiri in limba romana in fiecare zi, 7 premii pentru jurnalism.

RFI Romania, post de radio bilingv in romana si franceza, este prima si cea mai mare filiala infiintata de Radio France Internationale in afara Frantei. Totul a inceput in 1990 cand RFI a dorit sa infiinteze un post de radio bilingv in parteneriat cu Institutul Politehnic din Bucuresti. In decembrie 1992, Consiliul National al Audiovizualului a atribuit Universitatii Politehnica Bucuresti o licenta de emisie pe frecventa de 93,5 Mhz pentru Radio Scoala Delta. Acordul prevedea preluarea emisiunilor produse de RFI Monde si de Redactia Romana din Paris, dar si formarea unor specialisti in emisiuni de radio. Intre 1992 si 1998, RFI a incheiat un parteneriat si cu Facultatea de Jurnalism a Universitatii din Bucuresti, oferind studentilor posibilitatea de a efectua stagii la Radio Delta. In 1998, Radio Delta devine Radio Delta RFI, iar in 2006 isi schimba numele in RFI Romania.

RFI Romania emite pe frecvente proprii in Bucuresti, Iasi, Cluj, Craiova, precum si in capitala Republicii Moldova, Chisinau. Programele sale sunt preluate de 50 de posturi locale de radio din Romania.

La 20 de ani de la debutul sau in Romania, RFI se angajeaza sa continue promovarea unui jurnalism serios, independent si profesionist.