Milioane de rusi vor sa fuga din tara. Dezastrul Putin

Data publicarii: 30-09-2011 | International

Uniunea Sovietica a fost subminata de stagnare si de lipsa de speranta raspandita in randul cetatenilor ei. Oare acum se intampla acelasi lucru cu Rusia?

In anul 2000, un grup de tineri rusi, abia reveniti din America de la studii, au pornit un site numit WelcomeHome.ru. "Viata in Rusia devine mai normala. Este posibil sa traiesti aici, sa faci o cariera si sa‑ti cresti copiii. Multi dintre cei care au plecat se intorc acasa. Noi facem parte dintre ei", scria pe site. Era o reactie tipica a unor tineri pro-fesionisti rusi in fata cresterii economice, a oportunitatilor si a promisiunii de stabilitate venite din partea lui Vladimir Putin, noul presedinte de atunci. Curand, dupa multi ani de fuga a capitalurilor, banii au inceput sa se intoarca in Rusia.

Dupa 12 ani, in timp ce Putin se pare ca se pregateste sa preia din nou biroul prezidential pentru alti 12 ani, atmosfera este izbitor de diferita. WelcomeHome.ru a murit. In locul lui, un blog nou devine popular in retelele sociale rusesti. Se numeste "Pora valit", ceea ce inseamna aproximativ "E vremea sa o stergem". Cele cateva mii de utilizatori fac schimb de povestiri despre cea mai buna cale de a parasi Rusia. Titlul blogului rezuma perfect atmosfera din randul clasei urbane si educate din Rusia.

Integral in Money.ro