Premierul grec se intalneste cu Sarkozy si cu presedintele UE

Data publicarii: 30-09-2011 | International

Premierul elen Georgios Papandreou va avea joi noi discutii cu liderii europeni, in timp ce la Atena continua negocierile privind deblocarea unei noi transe din imprumuturile de salvare, relateaza BBC.

Papandrepu va avea la Varsovia convorbiri cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, apoi va pleca spre Paris pentru a se intalni cu presedintele Nicolas Sarkozy.

La Atena, inspectorii internationali decid daca Grecia va primi o noua transa de 8 miliarde de euro. Vizita oficialilor fiscali a prilejuit proteste violente pe strazile capitalei elene. Soferii de taxi au organizat joi un protest in fata Parlamentului, in a doua zi de greva. Multi greci considera ca noile masuri de austeritate vor adanci criza.

Potrivit BBC, Papandreou va incerca sa-i convinga pe colegii europeni ca Atena poate indeplini conditiile programului dur de austeritate. Reformele nepopulare sunt vitale pentru garantarea imprumuturilor internationale care incearca sa salveze tara de la faliment.

Presedintele Sarkozy a spus ca dupa intalnirea de vineri dupa-amiaza cu Papandreou, va dezvalui o strategie franco-germana pentru criza din Grecia, dar nu a dat detalii. Germania si Franta contribuie cu aproape jumatate la productia economica a zonei euro.

Dupa ce liderii din zona euro au cazut de acord asupra unui al doilea pachete de salvare pentru Grecia, Atena nu si-a respectat tintele de reducere a indatorarii, provocand panica in legatura cu un posibil faliment.

Unii analisti cred ca intreaga strategie pentru Grecia, cu un posibil al doilea plan de salvare, are nevoie de o ajustare urgenta. 

NewsIn