Ati regreta daca s-ar inchide TVR?

Data publicarii: 30-09-2011 | Media

Postul public de televiziune se afla intr-o situatie financiara critica, avand un deficit de 53 de milioane de euro,  a declarat directorul general al TVR ca. Intr-un document oficial de uz intern, s-a luat in calcul incetarea activitatii televiziunii publice, altminteri echipa de management fiind obligata sa reduca salariile angajatilor cu 50% si sa disponibilizeze circa o treime din personal. Se va inchide TVR? Daca nu mai avem televiziune publica, cine va oferi programe de calitate telespectatorilor? Citeste mai departe si vei vedea.

 Tara arde si directorul general face achizitii. Chiar in ziua cand vestea falimentului ajungea in presa!

Nu e prima oara cand situatia financiara a televiziunii publice scapa de sub control. Anul trecut, spre exemplu, TVR inregistra un deficit de 162 de milioane de euro. Astfel, putem spune ca problemale financiare sunt de ordin structural, nu neaparat managerial. Totusi, asta nu inseamna ca echipa actuala de management ar trebui scutita de vina. Important de retinut e ca, indiferent cine s-ar fi aflat la conducere, dezechilibrul financiar oricum s-ar fi produs, iar asta deoarece TVR, ca oricare alta institutie publica, lucreaza "pentru cetateni, nu pentru profit”.

  Falimentul TVR-cauzat de cheltuielile excesive, in raport cu veniturile modeste pe care le inregistreaza

 Era de la sine inteles ca, eliminand componenta de profit din calculul economic, institutia va cocheta permanent cu falimentul. Insa, realitatea e chiar mai urata: institutiile publice nu doar ca elimina componenta de profit, ba chiar o ignora complet, in unele circumstante calculul economic fiind practic imposibil. In cazul TVR, falimentul este cauzat de cheltuielile excesive, in raport cu veniturile modeste pe care le inregistreaza. Culmea iresponsabilitatii e ca directorul general, Alexandru Lazescu, inca mai facea achizitii de centrale termice si aparate de aer conditionat, cand vestea falimentului TVR ajungea in presa!

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: