Cine va profita de plecarea Nokia

Data publicarii: 03-10-2011 | Afaceri

O parte dintre concurenti incearca sa profite acum de ocazia creata prin plecarea Nokia din Romania, intocmai cu au profitat canadienii de la Blackberry dupa ce grupul finlandez si-a inchis fabrica din localitatea germana Bochum si a transferat productia la Jucu.

Decizia conducerii companiei finlandeze Nokia de a inchide fabrica de telefoane mobile, din comuna clujeana Jucu, a starnit interesul altor companii din domenii precum IT&C sau electronice, care vor sa preia muncitorii ori liniile tehnologice ale finlandezilor. Printre acestea se numara compania chineza de telefonie ZTE, americanii de la IBM ori germanii de la Bosch.

Practic, unii dintre concurentii Nokia doresc sa profite de oportunitatea oferita de plecarea producatorului finlandez de telefoane mobile, intocmai cum au profitat canadienii de la Blackberry, dupa ce Nokia si-a inchis fabrica din localitatea germana Bochum si a transferat productia la Jucu.

O situatie dramatica pentru Nokia

In acest moment, situatia este dramatica pentru Nokia. In anul 2008, compania finlandeza a transferat productia de telefoane mobile ieftine din Germania in Romania pentru a reduce costurile salariale. Daca un angajat german din Bochum castiga, in medie, 1.700 de euro, un angajat de la Jucu castiga intre 150 si 200 de euro. Acum, Nokia doreste sa reduca si mai mult costurile salariale, pentru ca piata telefoanelor mobile ieftine s-a prabusit, astfel ca finlandezii vor sa produca telefoane mobile in India sau in Vietnam. Insa cota de piata a Nokia s-a redus tocmai in favoarea companiilor care produc smatphone-uri, iar Blackberry, care a angajat o parte insemnata a fostilor muncitori ai Nokia din Bochum, este unul dintre cei mai importanti producatori de telefoane mobile inteligente. Analistii economici spun ca schema s-ar putea repeta si in judetul Cluj, scrie Romania Libera

Inginerii concediati de Nokia si-au gasit deja de lucru

In urma cu cateva luni, Nokia a decis sa isi inchida divizia care producea software in Cluj-Napoca. De aceasta decizie au profitat concurentii Nokia. "90 la suta dintre inginerii concediati de Nokia si-au gasit deja de lucru", afirma directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca din Cluj, Daniel Don. Iar ceilalti 10 la suta din inginerii Nokia vor continua sa fie platiti de compania finlandeza pana la finalele anului. Statisticile nu spun ce companii au angajat fostii ingineri Nokia. Insa compania olandeza ISDC, una dintre cele mai importante de pe piata producatorilor de software, a anuntat recent ca si-a marit semnificativ numarul de angajati.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: