Bancile din Romania nu prea se concureaza

Data publicarii: 03-10-2011 | Finante-Banci

Bancile prezente in tara noastra isi taxeaza clientii din Romania mult mai scump decat suratele lor din Occident, iar marjele lor mari de profit arata ca nu se concureaza indeajuns, a declarat sambata Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

"Marjele la bancile din Romania sunt mari, ceea ce inseamna ca la noi concurenta nu este mare. Comisia Europeana este ingrijorata”, a spus Chiritoiu intr-o conferinta desfasurata la Sinaia. Afirmatiile sale au fost intarite si de Eugen Chirovici, consilier in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Chiar daca avem multe entitati bancare in Romania, daca ne uitam la cotele de piata, 60%-70% din total e concentrat in doar cateva banci mari”, a spus consilierul BNR. 

Chirovici a spus ca a fost vorba despre o lacomie a bancilor, care "risca sa taie gasca cu oua de aur”, dublata de o lacomie a consumatorilor, care au trecut de la fenomene gen Caritas la preferintele pentru depozite cu dobanzi imense, de 30%, iar mai nou au descoperit creditele cu dobanzi mici. "Cand ai 500.000 de romani insolvabili, ai o problema. Nu neaparat economica, ci una sociala”, a completat Chirovici. "Intr-o lume ideala, noi, cei de la Consiliul Concurentei, am dori ca bancile sa isi ia gatul una alteia, sa faca profit cat mai mic, iar bancherii sa nu-si dea bonusuri”, a punctat Chiritoiu.

Integral in Jurnalul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: