Grecia: pentru FMI, 30.000 de concedieri nu sunt de ajuns

Data publicarii: 04-10-2011 | International

Desi Grecia va primi cel mai probabil urmatoarea transa a imprumutului acordat de FMI, UE si Banca Centrala Europeana, perspectivele de viitor sunt in continuare sumbre: deficitul bugetar din 2011 va fi de 8,5% din PIB, iar economia se va contracta cu 5,5% pana la sfarsitul anului.

Noile date economice prezentate de Ministerul de Finante de la Atena nu ofera prea multe motive pentru optimism; astfel, deficitul bugetar pentru acest an va fi cu 0,9% mai mare decat se pronosticase la inceputul anului, iar prognoza pentru 2012 a fost si ea modificata - de la 6,5% la 6,8%. Totodata, economia Greciei nu isi va reveni nici in 2012 - an pentru care se preconizeaza o noua scadere, de data aceasta cu numai 2%. In timp ce guvernul de la Atena afirma ca principalul motiv pentru deficitul neasteptat de mare este absenta cresterii economice, Fondul Monetar International este de parere ca acesta a fost provocat de reformele structurale ratate.

Cifrele au provocat noi tulburari pe pietele financiare europene, indicele bursei din Frankfurt pierzand luni 2,8%, iar cel din Paris 2,35%. Totodata, moneda europeana s-a depreciat puternic pe pietele din Asia, ajungand la cea mai slaba cotatie din ultimele opt luni.

Integral in Romania Libera