Vedeti aici in ce actiuni investeste fondul de pensii la care contribuiti

Data publicarii: 05-10-2011 | Finante-Banci

Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) au trait primele emotii ale unor corectii bursiere de amploare, privind cum scaderile de peste 20% de pe bursele de la Bucuresti, Varsovia, Atena sau Frankfurt le-au adus gauri de milioane de euro in portofolii, dar si primele scaderi ale valorii unitatilor de fond. 

Trimestrul al treilea, considerat cel mai dificil pentru burse de la caderea Lehman Brothers din 2008, a prins cele noua fonduri locale de pensii private cu investitii de 715,5 milioane de lei (167 mil. euro) in actiuni romanesti si straine.

La finele lunii iunie expunerea pe actiuni reprezenta circa 13% din averea de 5,37 miliarde de lei (1,25 mld. euro) a celor noua fonduri, restul de bani fiind investiti in titluri de stat si obligatiuni - plasamente cu risc minim de a inregistra pierderi, scrie ZF

Fata de finele anului trecut, investitiile in actiuni ale fondurilor de pensii sunt mai mari cu 35%, in principal gratie achizitiei de noi titluri, pe fondul intrarilor de capital nou. Fondul Proprietatea, listat la Bursa din Bucuresti pe 25 ianuarie, a atras cele mai consistente investitii din partea fondurilor de pensii si a urcat in topul detinerilor la majoritatea fondurilor.

Fondul de pensii ING, cel mai mare din piata dupa valoarea activelor, avea actiuni la FP in valoare de 42 mil. lei la finele primului semestru. Actiunile FP au scazut cu 18% in T3, astfel ca fondul ING a pierdut circa 7,4 mil. lei doar pe aceasta pozitie.

Pe lista de cumparaturi a fondurilor in primul semestru s-au aflat si actiunile Petrom, cele ale Bancii Transilvania, BRD, titluri care au pierdut peste 21% in trimestrul al treilea.

Integral in Ziarul Financiar

Ultimele stiri pe BankNews.ro: