Ce taxe platesti pentru achizitionarea unei locuinte prin credit?

Data publicarii: 05-10-2011 | Finante-Banci

Desi dobanda si comisioanele reprezinta principalele costuri ale imprumutului bancar, in cazul in care creditul este destinat cumpararii unei locuinte, costurile suportate de client se extind considerabil cel putin in faza de aprobare a creditului.

Clientul va suporta din buzunarul propriu taxele notariale aferente achizitionarii unui imobil, taxa de evaluare a imobilului si pachetul de asigurari impus de banca.

Taxele notariale includ onorariul pentru autentificarea contractului de vanzare - cumparare, care este de aproximativ 3.000 lei pentru un imobil in valoare de 50.000 de euro si onorariul pentru autentificarea contractului de credit, de peste 1.000 lei. Taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru eliberararea extrasului de carte funciara, care atesta datele de identificare si situatia juridica a imobilului, este de aproximativ 300 lei in acest caz, potrivit tarifelor afisate de notari.

Totodata, ipotecarea imobilului adus in garantie in favoarea bancii presupune plata unei taxe catre ANCPI pentru inregistrarea ipotecii la cartea funciara, precum si onorariul notarului pentru autentificarea contractului de ipoteca.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: