Guvernul a hotarat crearea de noi arii de protectie speciala avifaunistica

Data publicarii: 06-10-2011 | Mediu

Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o Hotarare prin care se asigura respectarea obligatiei fata de Comisia Europeana de desemnare continua a ariilor de protectiei avifaunistica si, totodata, se evita declansarea de catre institutia europeana a procedurii de infringement impotriva Romaniei.

"Actul normativ prevede crearea de noi arii de protectie speciala avifaunistica (SPA) in conformitate cu prevederile Directivei 2009/147/CE (Directiva Pasari), precum si extinderea unora existente, completarea si actualizarea formularelor standard Natura 2000 pentru toate SPA-urile desemnate. Hotararea prevede, de asemenea, si aprobarea limitelor siturilor noi, precum si imbunatatirea preciziei pentru cele existente", a anuntat miercuri Ministerul Mediului si Padurilor.

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, conform prevederilor Directivei 79/409/CEE privind conservarea pasarilor salbatice, inlocuita de Directiva 2009/147/CE a Consiliului din 30 noiembrie 2009 privind conservarea pasarilor salbatice (Directiva "Pasari”) si a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Romania are obligatia de a constitui reteaua ecologica Natura 2000, prin desemnarea ariilor de protectie speciala avifaunistica (SPA-uri).

O prima lista a acestor arii a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica, ca parte integranta a retelei ecologice Natura 2000 in Romania. Aceasta lista a fost transmisa Comisiei Europene (CE) in luna decembrie 2007.

In urma analizei listei de catre expertii CE, si avand in vedere obligatia Romaniei de desemnare continua a acestor SPA-uri, a fost solicitata extinderea retelei de SPA-uri (atat ca numar cat si ca suprafata). Concomitent, a fost declansata procedura de infringement impotriva tarii noastre pentru desemnare insuficienta ca numar si suprafata de arii de protectie avifaunistica, procedura finalizata in favoarea Romaniei prin hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 19 aprilie 2011.

Cu toate acestea, la mai putin de o luna de la pronuntarea acestei hotarari, CE si-a aratat deja intentia declansarii unei noi proceduri de infringement prin transmiterea Cererii EU-Pilot nr. ENV.A.1/IP/mm/12 mai 2011, cerere in care au fost reluate aspectele formulate in avizul motivat transmis in anul 2008, iar in data de 13 septembrie 2011, CE a introdus in baza de date EU Pilot informatia ca a respins raspunsul Romaniei la scrisoarea CE si ca urmeaza sa declanseze procedura de infringement daca situatia nu este reglementata.    

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: