Fostul director si cofondator al Apple Steve Jobs a murit

Data publicarii: 06-10-2011 | IT&C



Fostul director si cofondator al Apple, Steve Jobs, a murit miercuri, la varsta de 56 de ani, a anuntat compania americana.

"Geniul, pasiunea si energia lui Steve au fost sursa a nenumarate inovatii, care imbogatesc si imbunatatesc vietile tuturor. Lumea este incomensurabil mai buna datorita lui Steve", potrivit unui comunicat Apple.

Jobs a anuntat in 2004 ca sufera de cancer la pancreas, iar cinci ani mai tarziu a suferit un transplant de ficat.

In ianuarie, el si-a luat concediu medical, iar in august a demisionat din functia de director general al companiei, predandu-i stafeta lui Tim Cook, care a fost numarul doi in ierarhia Apple.

Intr-o scurta scrisoare transmisa Consiliului Apple, Jobs a scris: "Intotdeauna am spus ca, daca va veni ziua in care nu imi voi mai putea indeplini indatoririle si asteptarile ca director general al Apple, voi fi primul care va va informa. Din pacate, aceasta zi a venit. Deci demisionez din functia de director general al Apple".

"Cred ca zilele cele mai luminoase si mai pline de inovatii ale Apple urmeaza. Si astept cu nerabdare sa privesc si sa contribui la succesul sau in noul meu rol. Mi-am facut unii dintre cei mai buni prieteni din viata la Apple si va multumesc tuturor pentru numerosii ani in care am putut lucra alaturi de voi", a adaugat el.

"Apple si-a pierdut geniul vizionar si creator, iar lumea a pierdut un om extraordinar", a afirmat compania intr-un comunicat dat publicitatii miercuri. "Steve lasa in urma o companie pe care numai el ar fi putut sa o construiasca, iar spiritul sau va fi intotdeauna fundatia Apple", se adauga in document.

Jobs este considerat forta creatoare care a facut ca Apple sa devina una dintre cele mai mari companii din lume. Datorita produselor extrem de populare, precum iPod, iPhone si mai recent iPad, Apple a devenit una dintre cele mai cautate marci din lume.

 In al doilea trimestru al anului, compania a obtinut un profit de 7,3 miliarde de dolari si venituri de 28,6 miliarde de dolari. A vandut peste 20 de milioane de iPhone-uri si 9,25 milioane de iPaduri.

Jobs a fondat Apple in anii '70, iar computerele sale Macintosh au devenit foarte populare in anii '80. In 1985, el a parasit compania, dupa diferende cu colegii, dar s-a intors in 1997 si a inceput transformarea Apple, prin lansarea computerului colorat iMac.

IPodul, care a revolutionat piata si a dus la nenumarate copii, a fost lansat in 2002 si a pus bazele succesului companiei in urmatorul deceniu.

A urmat iPhone, care a schimbat piata smartphone-urilor, iar iPad a depasit scepticismul initial si s-a dovedit un succes enorm.

Moartea sa a intervenit a doua zi dupa ce Apple a lansat cel mai recent model de iPhone, 4S.

Desi Jobs s-a aflat in lumina reflectoarelor, si-a mentinut viata privata in umbra. El s-a casatorit cu sotia sa, Laurene, in 1991, iar cuplul a avut trei copii. El lasa in urma si o fiica dintr-o relatie anterioara, iar ca adult a descoperit ca mai mare o sora biologica, romanciera americana Mona Simpson. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: