Franta se pregateste pentru nationalizarea bancilor

Data publicarii: 07-10-2011 | International

Guvernul francez lucreaza la o schema prin care statul va putea intra in actionariatul bancilor comerciale, in cazul in care criza de lichiditate se agraveaza.

Bancile franceze, mari detinatoare de datorie PIIGS, au fost lovite de neincrederea colegelor de sistem, care le imprumuta scump sau deloc. Actiunile celor mai mari trei banci franceze s-au depreciat puternic, mai mult decat media pe sistem. FMI a avertizat ca in Europa bancile ar trebui sa isi intareasca capitalul cu 200-300 miliarde euro, in conditiile in care criza datoriilor suverane risca sa destabilizeze de tot sistemul financiar.

In aceste conditii, guvernul francez, prin agentia care manageriaza participatiile statului , pregateste un plan prin care sa preia parti in "doua sau trei banci franceze”, "in caz ca”..., potrivit cotidianului Le Figaro, care citeaza surse apropiate problemei. Sursa asigura ca totusi "nu ne aflam in aceeasi situatie de acum trei ani”. Statul francez ar putea astfel sa creasca nivelul capitalului bancilor, utilizand banii contribuabililor, contra unei participatii (majoritare sau nu) in actionariatul institutiilor financiare.

Integral in Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: