Cu cat au crescut ratele

Data publicarii: 07-10-2011 | Finante-Banci

Romanii cu venituri in lei platesc acum cu 150 de lei mai mult ca in aprilie pentru o rata de 400 de euro.

Aprilie a fost cea mai buna luna din acest an pentru romanii cu credite in euro si salarii in lei. Euribor, indicele in functie de care li se calculeaza dobanda la credit, era pe atunci la minimul istoric, iar leul era la cel mai inalt nivel din acest an fata de euro: 4,08 lei/euro.

De atunci si pana acum, a crescut atat dobanda la euro (cu circa 0,5 puncte, din cauza majorarii Euribor), cat si valoarea monedei europene in raport cu leul. Ce au insemnat aceste scumpiri pentru datornici?

Petre, un debitor cu un credit ipotecar a carui rata era de 382 de euro la inceputul lunii aprilie, achita acum 395 de euro, ceea ce inseamna o scumpire cu 3,4% doar din cauza cresterii Euribor (declansata in aprilie), scrie Evenimentul Zilei

Totodata, asemeni celor mai multi romani cu credite in euro, Petre isi primeste salariul in lei, deci a avut de suportat si scumpirea ratei din cauza deprecierii leului. Daca in aprilie pentru o rata de 382 de euro el platea 1.558 lei, acum are nevoie de 1.700 de lei pentru cei 395 de euro, deci cu 142 de lei in plus.

Diferenta este contravaloarea intretinerii pe timp de vara pentru un apartament de doua camere. Acelasi debitor are un credit de nevoi personale, care avea in aprilie o rata de 210 euro. Acum rata a devenit 213 euro. In aprilie, acesta platea 856 de lei, iar acum achita 918 lei, cu 60 de lei mai mult.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: