Sectorul serviciilor a primit cele mai multe credite

Data publicarii: 10-10-2011 | Finante-Banci

Soldul creditelor acordate de banci diverselor sectoare de activitate din economie a urcat la 175,3 miliarde de lei, 40% din aceste finantari fiind orientate catre domeniul serviciilor.

Potrivit celor mai recente date ale BNR, la finalul lunii august, volumul imprumuturilor acordate sectorului serviciilor a atins un nivel de 70,7 mld. lei, in urcare cu 8,3% fata de valoarea de la inceputul acestui an. Ritmul de crestere lunar nu a fost uniform, cel mai ridicat avans fiind inregistrat in luna iunie, de 2,3%, iar cel mai scazut, de 0,04%, in ianuarie.

In ultimii ani de criza, finantarile pentru sectorul serviciilor au crescut cu 9%, de la un sold de 64,6 miliarde de lei inregistrat la finalul anului 2008. Datele se refera la expunerea fata de un singur debitor, expunere egala sau mai mare de 20.000 de lei.

Pe locul doi in preferintele bancherilor se plaseaza sectorul industrial, unde volumul finantarilor accesate de agentii economici a urcat cu 11% in primele opt luni, pana la 48,5 miliarde de lei. In ultimii ani, imprumuturile pentru sectorul industrial au avansat de doua ori mai repede decat cele acordate domeniului serviciilor, cu 18,6%, de la 40,9 miliarde de lei.

Integral in Fin.ro