Revolutie in Sanatate: toata lumea va plati contributia

Data publicarii: 12-10-2011 | Actualitate

Se pregateste o schimbare de paradigma in sistemul asigurarilor de sanatate. Daca acum avem, potrivit autoritatilor, 10 milioane de beneficiari de servicii medicale care nu contribuie la Fondul de de Sanatate, in scurt timp toata lumea va avea obligativitatea sa contribuie, daca vrea acces la servicii medicale. Dupa modelul olandez.

Expertii Bancii Mondiale in colaborare cu CNAS sunt in plin proces de analiza a costurilor pe categorii de asigurati. "Conform sistemului de asigurare bazat pe modelul celui care functioneaza in Olanda, in land-urile din Germania si in mica masura in Slovacia, toata lumea va fi obligata sa se asigure, deci va fi obligata sa contribuie, iar plata se va face fie direct, fie prin intermediul institutiilor "raspunzatoare” pentru categorii specifice de populatie”, au declarat pentru MONEY.ro surse apropiate CNAS. Abia la sfarsitul lunii vom sti concret la ce formula au ajuns autoritatile in privinta contributiei la Sanatate. Totusi, nu este inca suficient de clar ce se va intampla cu copiii, scrie Money.ro

 Teoretic, pentru minori nu s-ar plati contributia

 Daca ne raportam la modelul olandez, trebuie specificat ca minorii sunt asigurati prin asigurarea medicala de baza incheiata de parinte/tutore. Ei pot beneficia gratuit de orice serviciu prevazut in pachetul de baza. In afara de aceasta categorie, toti ceilalti sunt obligati sa incheie o asigurare medicala standard, de baza, pe care niciun asigurator nu are dreptul sa le-o refuze. Cei cu venituri foarte mici primesc subventii de la stat, pentru a se asigura.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: