Cum aduc bancile foametea in lume?

Data publicarii: 13-10-2011 | Finante-Banci

Marii jucatori financiari internationali pariaza pe cresterea preturilor marfurilor alimentare, impingand astfel preturile in sus. Pentru speculatori, asta inseamna profituri! Dar preturile mari la marfurile alimentare saracesc si infometeaza milioane de oameni de-a lungul si de-a latul globului.

Cum se speculeaza marfurile alimentare? 

Contractele futures pe produsele agricole au fost create initial pentru a ajuta fermierii sa-si poata vinde in avans productia, la un pret prestabilit, si posibilitatea procesatorilor sa-si asigure materia prima. Contractele futures pot insa fi cumparate si vandute de catre banci si traderi care nu au in realitate nimic de-a face cu agricultura sau industria procesatoare, dar care, gasesc pe piata contractelor la termen, oportunitati de a face bani. 

Cum influenteaza speculatiile preturile? 

Pariind pe cresterea preturilor, prin achizitia de contracte futures, fara a nici o legatura cu ceea ce se intampla in economia reala, ei imping preturile in sus. Si daca preturile futures cresc, preturile din piata spot (unde se fac tranzactii pe loc) inregistreaza deasemeni cresteri, pentru ca atat vanzatorii cat si cumparatorii se uita la preturile futures ca la un indicator care arata tendinta preturilor in viitor. 

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: