Care banci pleaca din Romania?

Data publicarii: 18-10-2011 | Finante-Banci

Prea multi bancheri se bat pe o piata prea mica, dar aproape nimeni nu reuseste sa convinga prin servicii noi, adaptate crizei. Presiunea creste in jurul bancilor din Romania, care au ajuns sa se bata pe o piata prea mica, ale carei perspective de crestere nu par sa se intoarca. 

Volksbank este singura subsidiara straina ramasa in portofoliul bancii austriece, dupa ce luna trecuta banca ruseasca Sberbank a cumparat operatiunile din Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Serbia, Croatia, Bosnia-Hertegovina si Ucraina. Volksbank renunta la operatiunile internationale dupa ce au cazut la testele de stres europene. Rusii au refuzat insa sa cumpere cea mai mare subsidiara, cea din Romania, motivul invocat oficial fiind ca nu vor sa fie supravegheati de BNR. 

ATE Bank s-a angajat sa isi vanda subsidiara din Romania pana la sfarsitul anului viitor, ca parte a planului de restructurare convenit dupa ce banca mama din Grecia a cazut la testele de stres europene din aceasta primavara. Luna aceasta, banca a anuntat ca este in cautare de consultanti pentru vanzare. Banca are o cota de piata de 0,6%, dar una dintre cele mai bune capitalizari in urma majorarilor repetate cerute de BNR. Totusi, ATE Bank Romania este pe pierdere, astfel ca grecii pot cu greu spera sa isi recupereze cele 30 de milioane de euro pe care le-au platit in 2006 pentru pachetul majoritar al fostei Mindbank, in cadrul primei achizitii a grupului din afara pietei elene, scrie Romania Libera

MKB Romexterra este la randul ei de vanzare, dar termenul este 2013. Banca ungara MKB este subsidiara bancii germane Bayerische Landesbank, care a obtinut un scor confortabil la testele de stres europene. Totusi, Romania a iesit din calcule pentru ca piata nu mai ofera perspective de crestere iar Romexterra merge pe pierdere. Pentru subsidiara din Romania, care are cota de piata de 0,4% si o capitalizare modesta, MKB spera sa obtina 2,4 miliarde de forinti, adica 8-9 milioane de euro.

RBS si-a anuntat intentia de-a renunta la subsidiara din Romania la inceputul lui 2009, dupa ce gigantul britanic, pe atunci cea mai mare banca din lume dupa active, tocmai fusese nationalizat. Anuntul oficial de vanzare a fost retras la jumatatea aceluiasi an, insa negocierile si tatonarile au continuat. Cel mai aproape de o intelegere au fost ungurii de la OTP, care insa nu au vrut sa ofere decat jumatate din pretul de 300 de milioane de euro cerut. RBS Romania, fosta ABN Amro, este una dintre cele mai solide banci locale, cu un portofoliu conservator de clienti-corporatii si indici foarte buni de solvabilitate si lichiditate.

Integral in Romania Libera


Ultimele stiri pe BankNews.ro: