Boc: Deficitul pentru 2012 va fi sub 3%

Data publicarii: 18-10-2011 | Economie

Premierul Emil Boc a declarat marti ca pentru 2011 Romania este in graficul cresterii economice de 1,5%, iar in privinta deficitului pentru anul urmator a precizat ca va fi sub 3%, deoarece trebuie incluse in el si datoriile companiilor de stat, asa cum cer procedurile europene.

"Romania a iesit din recesiune ca prim pas de iesire din criza economica. Iesirea din recesiune e un prim pas, am avut trei trimestre consecutive de crestere economica, iar datele pe care le avem acum ne arata ca suntem in graficul cresterii economice de 1,5% pentru anul 2011 si suntem in tinta de deficit bugetar anuntat si agreat cu organismele internationale de -4,4%", a spus Boc la deschiderea lucrarilor FORBES Romania CEO Forum.

"Deficitul bugetar ramane sub control in 2011 si vom stabili impreuna cu partenerii in perioada urmatoare nivelul deficitului pentru anul 2012. Cu siguranta va fi sub 3%, pentru ca este un angajament al Romaniei in cadrul procedurii de deficit excesiv cu Comisia Europeana. De ce spun ca e posibil sa fie sub 3%? Pentru ca avem o problema cu companiile de stat, iar orice datorie a companiilor de stat in ultima instanta inseamna o pierdere din buzunarul cetatenilor, pentru ca potrivit regulamentelor UE orice pierdere a companiei de stat se plateste de la buget. Deci o parte din companiile de stat ne consuma din acest deficit", a mai subliniat seful Executivul.

Emil Boc a sustinut ca, in fata investitorilor, Romania are o serie de atu-uri comparativ cu alte state europene, aflate in dificultate din cauza datoriilor suverane. "Ce avantaje prezinta Romania in momentul de fata pentru investitorii autohtoni si straini? As spune generic o vorba americana < no news good news>. La prima vedere nu spune nimic, dar faptul ca Romania nu figureaza in niciun scenariu de risc major al Uniunii Europene, adica nu sunt stiri despre Romania cu privire la un potential de risc, acest lucru este un fapt pozitiv. Am evitat acest lucru prin efortul romanilor in 2010, astazi tari din UE iau masurile pe care Romania le-a luat anul trecut. (...) Datoria publica este una din cele mai scazute din UE, in iunie 2011 era de 31,5%.  Doar trei tari au datoria publica mai scazuta decat Romania.  Exporturile au inca un trend descendent", a subliniat primul-ministru.

Totusi, Boc a spus ca Romania este vulnerabila in fata problemelor internationale, dar ca este mai pregatita pentru un alt val de criza, daca va veni. "Se vorbeste tot mai mult in UE de pericolul revenirii recesiunii in anul 2012. Eu spun ca el nu este complet inlaturat si oricand este posibil. Ce face Romania in acest context? Un lucru e clar: nu poate fi imuna la ce se intampla pe pietele internationale, dar in acelasi timp spun ca este mult mai bine pregatita decat a fost in 2008. Pentru a evita revenirea Romaniei la recesiune nu avem alta alternativa decat sa continuam drumul reformelor, sa cheltuim cat producem si ceea ce imprumutam sa ducem in investitii", a conchis Boc.

NewsIn

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: