Peste 2,5 miliarde euro ingropate in imobile

Data publicarii: 19-10-2011 | Imobiliare

Peste 2,5 miliarde de euro sunt ingropate de bancile din Romania in terenuri, apartamente, vile, hale sau paduri, conform unor estimari din piata. Sunt bani luati cu credite garantate cu ipoteci de cetateni sau firme, romani care nu au mai putut sa-si achite ratele. Sumele sunt insa mult mai mari, sustine avocatul Gheorghe Pipera. "Cred ca valoarea este mult mai mare, dupa cate stiu eu, o singura banca din sistem are credite neperformante in valoare de 2,5 miliarde de euro si sunt 41 de institutii”, a spus Pipera. Acesta a mai adaugat ca nu exista statistici clare, datele vin cu pipeta, pe rand, de la banci.

Institutiile bancare gestioneaza acum un portofoliu imobiliar impresionant pe care nu doresc inca sa-l vanda din cauza prabusirii pietei ca urmare a crizei. Mai ales ca imobiliare care se afla in proprietatea bancilor nu sunt cele mai lichide de pe piata si nici cele mai bune.

Solutia gasita de bancheri a fost sa transfere toate aceste credite catre subsidiarele proprii, dupa principiul mutatului cartoful fierbinte dintr-o mana in alta. "Creditele au fost puse in subsidiara, ca intr-o cusca, pana s-o uita de ele, iar banca si le-a putut scoate din bilant si si-a luat provizioanele de la BNR”, a declarat Pipera.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: