Cum imi aleg cel mai bun depozit bancar?

Data publicarii: 19-10-2011 | Finante-Banci

Unul din cinci romani activi are deschis cel putin un depozit bancar. Suma medie economisita este de 100 de euro pe luna sau aproximativ 20% din salariul mediu pe economie.

Peste 80% din romani economisesc in lei si doar putin peste 2% aleg sa constituie depozite in mai multe monede pentru a se proteja de inflatie sau de fluctuatiile cursu-lui valutar. Dar care este cea mai eficienta forma de economisire? Sa tinem banii doar in euro in perioadele in care inflatia este mare? Sa economisim doar in lei pentru ca dobanzile la depozitele in euro au ajuns la niveluri extrem de mici?

Sa constitui un depozit pe termen lung pentru a profita de o dobanda avantajoasa, ori unul pe termen scurt pentru ca te astepti ca randamentele sa mai creasca? Toate variantele pot fi valabile, insa intotdeauna trebuie luat in calcul un factor fundamental: destinatia finala a fondurilor economisite. Nu este totuna sa strangi bani albi pentru zile negre cu a economisi pentru a cumpara o masina. Protectia absoluta impotriva inflatiei nu este neaparat un argument covarsitor in favoarea depozitelor in euro sau dolari, la fel cum dobanzile mari la lei nu ofera neaparat satisfactii pe masura. Daca economisim pentru a achita datoriile, de exemplu, ideal este ca moneda depozitului sa urmeze structura datoriei.

Scopul justifica mijloacele

Daca economisim pentru locuinta, trebuie luat in seama ca preturile pe piata imobiliara sunt calculate in euro, nu in lei. Majoritatea celor care au un depozit bancar (peste 69% potrivit Fondului de Garantare) pun bani deoparte pentru ca se asteapta sa vina vremuri mai grele. Cu alte cuvinte, ei strang bani pentru eventualitatea in care le scad veniturile sau, mai grav, raman fara un loc de munca.

Destinatia banilor economisiti o reprezinta cheltuielile curente. Pentru produsele alimentare, in ciuda inflatiei, mai avantajoasa este economisirea in lei, pentru ca ofera dobanzi duble fata de euro. Oricum, in cazul in care alegeti sa economisiti in euro, inflatia se va vedea in cursul de schimb in conditiile in care pretul alimentelor, de exemplu, este in lei. Pe de alta parte, in cazul cheltuielilor cu chiria sau cu telefonul mobil este avantajoasa economisirea in euro pentru ca preturile la aceste servicii depind si ele direct de euro.  

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: