100 miliarde de euro sunt necesari pentru recapitalizarea bancilor europene

Data publicarii: 21-10-2011 | Finante-Banci

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord conform caruia sunt necesare aproximativ 100 miliarde de euro (138 miliarde de dolari) pentru recapitalizarea sistemului bancar european, dar inaintea summitului de duminica raman divergentele privind majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), transmite Reuters.

Oficiali UE au declarat joi, pentru Reuters, ca toate cele 27 de state membre sunt acum de acord ca sunt necesare aproximativ 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar, in timp ce o sursa din acest sector a apreciat ca cifra este de peste 90 miliarde de euro. 

In prima faza, bancilor li se va cere sa vina cu capital de la investitori si, daca nu reusesc, guvernele nationale vor oferi sprijin. Numai in ultima instanta se va apela la Fondul European de Stabilitate Financiara pentru recapitalizarea bancilor. 

'Cifra a fost discutata cu statele membre. Acum este acceptabila pentru toata lumea', a declarat o sursa UE. 

Maria Fekter, ministrul austriac de Finante, a declarat ca au fost, de asemenea, discutii in legatura cu posibila fortare a bancilor sa se recapitalizeze, desi oficialul austriac s-a pronuntat impotriva unei astfel de masuri. 

Un acord privind recapitalizarea bancilor rezolva o problema majora inaintea summitului de duminica, dar raman divergentele privind majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF). 

Fondul European de Stabilitate Financiara va fi capabil sa achizitioneze obligatiuni de pe piata secundara utilizand integral capacitatea de creditare de care dispune, in momentul in care cererea unui stat membru este aprobata de BCE si de ministrii de Finante din zona euro, potrivit unui document obtinut de Reuters. 

Documentul indica ca numai statele care isi respecta angajamentele de reducere a deficitului bugetar conform reglementarilor bugetare ale UE, Pactul de Crestere si Stabilitate, vor fi eligibile pentru un astfel de ajutor. De asemenea, pentru a fi eligibila, o tara va avea nevoie de costuri rezonabile de finantare, sa nu aiba probleme de insolventa in industria bancara si sa-si respecte angajamentele de reducere a dezechilibrelor macroeconomice.

Sursa: AGERPRES