100 miliarde de euro sunt necesari pentru recapitalizarea bancilor europene
Data publicarii: 21-10-2011 | Finante-Banci
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord conform caruia sunt necesare aproximativ 100 miliarde de euro (138 miliarde de dolari) pentru recapitalizarea sistemului bancar european, dar inaintea summitului de duminica raman divergentele privind majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), transmite Reuters.
Oficiali UE au declarat joi, pentru Reuters, ca toate cele 27 de state membre sunt acum de acord ca sunt necesare aproximativ 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar, in timp ce o sursa din acest sector a apreciat ca cifra este de peste 90 miliarde de euro.
In prima faza, bancilor li se va cere sa vina cu capital de la investitori si, daca nu reusesc, guvernele nationale vor oferi sprijin. Numai in ultima instanta se va apela la Fondul European de Stabilitate Financiara pentru recapitalizarea bancilor.
'Cifra a fost discutata cu statele membre. Acum este acceptabila pentru toata lumea', a declarat o sursa UE.
Maria Fekter, ministrul austriac de Finante, a declarat ca au fost, de asemenea, discutii in legatura cu posibila fortare a bancilor sa se recapitalizeze, desi oficialul austriac s-a pronuntat impotriva unei astfel de masuri.
Un acord privind recapitalizarea bancilor rezolva o problema majora inaintea summitului de duminica, dar raman divergentele privind majorarea Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF).
Fondul European de Stabilitate Financiara va fi capabil sa achizitioneze obligatiuni de pe piata secundara utilizand integral capacitatea de creditare de care dispune, in momentul in care cererea unui stat membru este aprobata de BCE si de ministrii de Finante din zona euro, potrivit unui document obtinut de Reuters.
Documentul indica ca numai statele care isi respecta angajamentele de reducere a deficitului bugetar conform reglementarilor bugetare ale UE, Pactul de Crestere si Stabilitate, vor fi eligibile pentru un astfel de ajutor. De asemenea, pentru a fi eligibila, o tara va avea nevoie de costuri rezonabile de finantare, sa nu aiba probleme de insolventa in industria bancara si sa-si respecte angajamentele de reducere a dezechilibrelor macroeconomice.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri