Criza datoriilor: Reuniunea ECOFIN de miercuri a fost anulata

Data publicarii: 26-10-2011 | International

Reuniunea ministrilor finantelor din UE, prevazuta initial sa aiba loc miercuri, inaintea Consiliului European extraordinar si a summitului zonei euro, a fost anulata, a anuntat marti seara un purtator de cuvant al presedintiei poloneze a Consiliului UE, citat de France Presse.

''Presedintia (poloneza a Consiliului UE) a decis sa nu convoace o reuniune ECOFIN miercuri'', a afirmat purtatorul de cuvant. 

In aceste conditii, nu va avea loc nicio reuniune pregatitoare, nici a ministrilor de finante ai 'Celor 27', nici a celor din zona euro inaintea Summitului UE (care va incepe la ora locala 18) si a celui al statelor din zona euro care ii va urma. 

In schimb, reuniuni ministeriale ar putea avea loc dupa summiturile de miercuri seara, pentru a pune la punct detaliile tehnice ale eventualelor decizii care vor fi luate miercuri de liderii europeni. 

Un summit extraordinar al tarilor din zona euro s-a desfasurat duminica seara, dupa Consiliul European de toamna, fara insa a se lua decizii concrete privind o solutie definitiva si cuprinzatoare pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro. 

In prezent, au loc negocieri pentru Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF), astfel incat acesta sa fie dotat cu puteri suplimentare pentru a putea ajuta tarile in dificultate. 

In discutie sunt mai multe scenarii. Primul ar fi ca FESF sa garanteze o parte a obligatiunilor emise de catre statele ce intampina dificultati. O alta varianta o reprezinta crearea unui fond special auxiliar al FMI si creat pe baza de voluntariat, de exemplu din partea unor economii emergente, precum China. Un acord in aceasta privinta nu ar putea fi insa incheiat inaintea Summitului G20 de la Cannes, prevazut pentru 3-4 noiembrie. 

In fine, a treia optiune ar fi crearea unui instrument financiar auxiliar al FESF, care sa vizeze atragerea investitiilor publice si private, inclusiv in afara zonei euro. Nu este insa exclusa o combinatie a celor trei scenarii anterioare.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: