Ce alegem? Depozite bancare pe termen scurt sau lung

Data publicarii: 01-11-2011 | Finante-Banci

Oferta de depozite bancare este foarte variata, institutiile financiare ofera clientilor termene care pleaca de la 1 saptamana si ajung pana la 3 ani.

Durata medie a unui depozit in Romania este de 3 luni

In Romania perioada cea mai utilizata de economisire este cea la 3 luni, datorita preferintei catre produse foarte lichide in conditiile in care rata dobanzii are modificari importante, iar clientii spera ca la scadenta dobanda la care se reinoieste depozitul sa fie poate mai mare si astfel sa castige mai mult.

Bancile incearca atraga economiile populatiei pe termen lung

Recent BCR a lansat o oferta de economisire pe o perioada de 2 ani de zile in care promite clientilor o dobanda totala la sfarsitul perioadei de 14%, adica 7% pe an, cu scopul de a atrage din piata economiile clientilor pe termen lung.

Cu toate acestea nu toate bancile ofera ca si alternativa clientilor depozite bancare pe termen mai mari de 1 an de zile, iar de cele mai multe ori dobanda este mai mica decat la 1 an de zile. Explicatia unei asemenea situatii o regasim in tendinta de scadere a inflatiei pe urmatorii ani si de asteptarile economistilor ca BNR sa reduca rata de politica monetara pentru incurajarea cresterii economice, aspecte care vor trebui sa conduca la rate de dobanda mai mici pentru depozite bancare.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: