Ce sa faca Romania cu bancile grecesti !?

Data publicarii: 01-11-2011 | Finante-Banci

Cele sase banci elene din Romania au impreuna 16% din piata, active de 13 miliarde de euro si o valoare in jurul a 1,5 miliarde de euro.

Banca Nationala se pegateste pentru situatia in care va fi nevoita sa preia in administrare banci locale, ca urmare a turbulentelor financiare. Potrivit unor informatii publicate de ZF, Fondul de Garantare a depozitelor va putea infiinta o asa-numita "banca-punte”, care sa poata prelua activitatea unei banci cu probleme chiar si peste noapte.

Aceasta masura de precautie a devenit urgenta ca urmare a planului de restructurare a datoriei grecesti, in cadrul caruia bancile pierd 50% din valoarea obligatiunilor scadente pana in 2020 si care le-ar putea trimite in insolventa, fortand statul sa le nationalizeze.

Ce se poate intampla?

Situatia nu ar afecta in mod direct subsidiarele din Romania, care functioneaza independent si sunt bine-capitalizate, ca urmare a atentiei sporite a BNR din ultimii ani. Insa in cazul in care creditele neperformante din Romania continua sa creasca, bancile cu capital grecesc vor avea sanse mai reduse de-a obtine majorari de capital de la bancile-mama.

Integral in Romania Libera


Ultimele stiri pe BankNews.ro: