Accident cu o masina din Bulgaria? Scurt ghid de urmat

Data publicarii: 02-11-2011 | Auto

Numarul in continua crestere al romanilor care conduc masini inmatriculate in Bulgaria au condus si la o crestere a numarului de accidente provocate de acestia pe teritoriul Romaniei.

Daca in cazul unui accident in care sunt implicate doar masini inmatriculate in Romania procedura de urmat este simpla si deja a devenit o rutina, in cazul in care aveti ghinionul sa fiti lovit de o masina cu numere de Bulgaria, pasii de urmat pana veti putea repara masina, sunt mai anevoiosi.

Procedura de urmat dupa un accident cu o masina din Bulgaria

Dupa producerea accidentului, puteti alege sa incheiati o constatare amiabila sau sa declarati accidentul la Politie si sa obtineti un proces-verbal.

Apoi, avand datele politei RCA (Cartea Verde) a conducatorului autovehicului inmatriculat in Bulgaria trebuie sa verificati pe siteul BAAR care este corespondentul asiguratorului bulgar in Romania. Tot acolo veti putea gasi datele de contact ale corespondentului roman caruia trebuie sa va adresati pentru a putea constata dauna si obtine plata reparatiilor necesare autovehicului..

In cazul in care societatea de asigurari bulgara nu are un corespondent in Romania atunci BAAR va gestiona direct aceasta cauza.

Cartea Verde acopera pagubele produse tertilor pe teritoriul altor tari. Incepand din 2007 fiecare asigurare rca contine si Cartea Verde care va permite sa circulati cel putin in tarile Uniunii Europene precum si in Elvetia, Norvegia, Islanda, Croatia si Andorra. Unele societati de asigurari ofera acoperire si in alte state decat cele mentionate mai sus.

Daca masina care va loveste este radiata din Bulgaria atunci aceasta va fi considerata un autovehicul din Romania si automat, daunele provocate vor fi platite de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.

Integral in MoneyCenter.ro