Referendumul din Grecia ameninta stabilitatea zonei euro, avertizeaza Fitch

Data publicarii: 02-11-2011 | International

Referendumul din Grecia pe tema acordului european din 26 octombrie reprezinta o amenintare pentru stabilitatea Greciei si pentru intreaga zona euro, avertizeaza agentia internationala de rating Fitch.

"Anularea prin referendum a programelor FMI si UE are creste riscul intrarii in incapacitate de plata si cel al unei potentiale iesiri a Greciei din zona euro", potrivit comunicatului.

La 26 octombrie, liderii europeni au ajuns la un acord ce prevede finantarea Greciei cu 360 miliarde de euro si anularea a 100 de miliarde de euro din datoria greaca, in schimbul unui nou program de austeritate.

Masurile de austeritate luate de guvern au fost contestate prin ample proteste in Grecia. Papandreou a spus la o sedinta a partidului sau socialist ca guvernul are incredere in judecata alegatorilor eleni.

El nu a indicat o data pentru referendum, dar a spus ca vor fi facute publice detalii la momentul potrivit. Multi greci considera ca guvernarea a mers prea departe permitand UE si FMI sa dicteze masuri de austeritate. 

NewsIn