AIPC: SIF Banat-Crisana restrictioneaza arbitrar drepturile actionarilor

Data publicarii: 02-11-2011 | Finante-Banci

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) considera ca SIF Banat-Crisana refuza sa respecte drepturile actionarilor si alege in mod arbitrar sa le restrictioneze drepturile de vot in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor din data de 3 noiembrie 2011.

"Am constatat cu stupoare ca in cadrul listei actionarilor SIF Banat-Crisana cu drepturi de vot suspendate in conformitate cu art. 2861 alin. 2 din Legea 297/2004 se regasesc fonduri de investitii care ar avea "o politica comuna in legatura cu SIF Banat- Crisana”. Astfel, Consiliul de Administratie a suspendat in mod abuziv drepturi de vot reprezentand 5,413% din capitalul social al S.I.F. Banat-Crisana", se arata intr-un comunicat.

Reprezentatii AIPC considera drept "abuziva" prezumtia de actiune concertata a fondurilor de investitii, "societati intre care este evident ca nu poate exista un acord sau o politica comuna".

"Pe aceasta cale, solicitam Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa ia masuri cat mai urgente in vederea revenirii asupra deciziei de concertare a fondurilor, astfel incat sa permita reprezentarea corecta a actionarilor in A.G.O.A. din 3 noiembrie 2011. Subliniem ca, in opinia noastra, mentinerea deciziei de suspendare a drepturilor de vot creeaza prejudicii imense de imagine atat pentru SIF Banat-Crisana, CNVM, cat si pietei de capital din Romania", se spune in comunicat.

De asemenea, reprezentantii AIPC precizeaza ca, pentru a nu se mai repeta astfel de situatii, este nevoie de modificarea cadrului legislativ in sensul stabilirii mai clare a situatiilor in care actionarii sunt prezumati a actiona in mod concertat.

"De asemenea, consideram ca stabilirea persoanelor care actioneaza in mod ar trebui facuta de o entitate independenta si nu de catre persoane care ar putea avea interese contrare cu cele ale investitorilor", se mai precizeaza in comunicat.

Marti, si CFA Romania anunta ca dezaproba decizia Consiliului de Administratie al SIF Banat Crisana prin care unor actionari cu detineri cumulate ce depasesc 1% din capital li s-au suspendat drepturile de vot pentru Adunarea Generala a Actionarilor convocata pentru data de 3 noiembrie 2011. 

NewsIn