Bani pentru mediu din gunoaie

Data publicarii: 07-11-2011 | Mediu

"Gunoiul” va subventiona programele derulate prin Fondul pentru mediu. Taxele care alimenteaza Fondul vor fi majorate, dar numai pentru cele referitoare la deseuri. De fapt, tinta principala este asigurarea sumelor necesare pentru sustinerea proiectelor derulate de Administratia Fondului pentru Mediu. Ca sa mearga treaba bine, vor fi majorate si salariile angajatilor.

 Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) preconizeaza introducerea unor taxe extrem de mari pentru depozitarea deseurilor, scopul fiind de a asigura fondurile necesare derularii programelor de protectia mediului, dar si atingerea unor tinte de colectare selectiva. Ultimele date oficiale furnizate de Eurostat, pentru 2009, arata ca Romania a recuperat doar 1% din deseurile municipale generate, iar 99% din cantitate a fost eliminata prin depozitare, in timp ce media europeana a deseurilor municipale depozitate a fost de 38%.

 Din 2010, autoritatile locale trebuiau sa plateasca pentru neindeplinirea programului de diminuare a cantitatii deseurilor depozitate, taxa fiind de 100 de lei/tona de deseuri nerealizata de program; diminuarea se face prin recuperarea deseurilor ce pot fi utilizate in alte scopuri. Exista cazuri in care primariile nu au organizat serviciul de salubrizare, astfel ca nici taxa nu a putut fi calculata.

 Ca sa nu scape nimeni, prin noul proiect de ordonanta de urgenta se apeleaza la statistici si la Planul national de gestiune a deseurilor in vigoare pentru aplicarea penalitatilor.

Integral in Puterea.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: