Cu cat te despagubeste asiguratorul daca nu ai anvelope de iarna

Data publicarii: 09-11-2011 | Auto

In acest moment, majoritatea companiilor afirma ca nu vor recurge la penalizarea clientilor soferi care au fost implicati in incidente fara sa aiba anvelope de iarna. Lucrurile tind insa sa se schimbe.

 Anvelopele de iarna sunt obligatorii incepand de la 1 noiembrie, pentru autovehiculele care circula pe portiuni de drum cu gheata, zapada sau polei. Sanctiunea aplicabila pentru nerespectarea acestei legi consta in amenda intre 603 si 1.430 lei si suspendarea certificatului de inmatriculare al vehiculului. De asemenea, Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, declara la inceputul anului ca "in cazul deteriorarii masinii intr-un accident, proprietarii nu vor mai fi despagubiti de companiile de asigurare daca nu au  masinile echipate corespunzator". Conform legislatiei nationale in vigoare in domeniul asigurarilor, neechiparea vehiculului cu anvelope de iarna in sezonul rece nu reprezinta o conditie de excludere de la plata despagubirilor nici pe RCA si nici pe CASCO.

Si totusi...

"In opinia mea, in cazul producerii unui eveniment asigurat, asiguratorii CASCO, in principiu, vor suporta despagubirea integrala, chiar daca vehiculul asigurat nu era echipat cu anvelope de iarna. Fiind insa vorba despre o asigurare facultativa, trebuie facuta precizarea ca acestia vor putea totusi sa refuze in totalitate sau in parte despagubirea atunci cand daunele sunt produse sau majorate din cauza neechiparii corespunzatoare a vehiculului asigurat si aceasta doar atunci cand o astfel de excludere este prevazuta in mod expres in contractul de asigurare", spune Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: